Gjør din svakhet om til din styrke

Jeg har tenkt å dele noe av det som ligger øverst på hjertet mitt for tiden: å gjøre en svakhet om til en styrke.

Et av mine karaktertrekk er at jeg er følsom. For et par uker siden leste jeg noen artikler om folk som er høysensitive. Der har du meg! Det høres dramatisk ut, men det er faktisk veldig vanlig. 15-20% av befolkningen er høysensitive (like mange menn som kvinner). Det vil si 1 av 5 nordmenn! Å være høysensitiv er ikke en sykdom eller diagnose, men et karaktertrekk. Viktig å understreke! Men altså, dette forklarer veldig mye om hvorfor jeg er som jeg er. Høysensitive mennesker opplever ofte inntrykk enda sterkere enn andre, og blir lettere overstimulert og overveldet. Det gjør at man blir fortere sliten mentalt enn andre, og har behov for å trekke seg tilbake i alenetid for å bearbeide alt. I en av artiklene står det at «hjernen bearbeider informasjonen dypere, antennene fanger opp flere nyanser og reagerer sterkere enn gjennomsnittet.» Dette forklarer hvorfor jeg blir veldig såret når jeg blir såret, og tar ting veldig innover meg.. spesielt konflikter. Det stod også at man ofte får kommentarer som: «Ikke ta det så personlig», og «du må bli litt tøffere.» GJETT om jeg har hørt det flere ganger! Av familiemedlemmer, og av andre folk som kjenner meg.

På grunn av slike kommentarer har jeg oppfattet det å være veldig følsom som noe negativt. Noen ganger går det jo veldig hardt utover meg selv.. spesielt i kriser. Dette ble jeg veldig testet på i fjor da jeg opplevde to kriser på èn gang. Men da jeg ville ha hjelp til å bli mindre følsom fikk jeg dette svaret tilbake: «Du skal ikke kvitte deg med det. Det er en god egenskap. Du må bare vite hvordan du skal håndtere det.»

Her er noen av grunnene for at det skal være min styrke! Det gjør at jeg har empati med mennesker og kan sette meg inn i andres situasjoner. Det gjør at samtalene med narkomaner i Nygårdsparken gjør veldig sterkt inntrykk på meg. Det gjør at når jeg skriver dikt så klarer jeg å sette ord på følelser fordi jeg føler ting så sterkt. Jeg er overbevist om at jeg er en ti ganger bedre skribent nettopp fordi jeg er så følsom. Det er også en stor berikelse i mitt åndelige liv med Gud. Det gjør at jeg veldig ofte gråter når jeg er i bønn. Personlig tid sammen med Gud blir for meg ekstra viktig, nettopp fordi disse møtene med Gud gir meg så mange kraftfulle inntrykk. Jeg er overbevist om at Gud har utrustet meg med et rikt følelsesliv som noe positivt i møte med omverdenen, og i møte med Gud selv.

I artiklene står det også at en høysensitiv oppfatter mer av psykologiske konflikter mellom folk, og at man er god på å lese mennesker. Det er kanskje det jeg synes er mest verdifullt med det å være høysensitiv. Jeg merker veldig godt hvordan stemningen er i et rom, jeg analyserer ofte ubevisst miljøet hos en gruppe mennesker, og senser fort om det er ekskluderende eller inkluderende. Ofte legger jeg merke til underliggende konflikter, før andre gjør. Det tror jeg er en god egenskap når jeg skal bli lærer!

Andre ting som er vanlig hos høysensitive er at man er kreativ, har et rikt indre liv, og kan bli veldig beveget og rørt av et musikkstykke, filmklipp og annen kunst. Jeg blir definitivt beveget av vakker musikk! hehe. Dessuten er man ofte mer åpen og sårbar – noe som vi på Substans Bibelskolen gang på gang har hørt at er en god og inspirerende egenskap hos en kristen leder.

Det er viktig å akseptere seg selv for den en er. Jeg er kanskje litt mer følsom enn gjennomsnittet, men det er faktisk bare sånn jeg er anlagt. (Jeg prøver forresten ikke å diagnotisere meg selv her, jeg vet godt at det bare er et karaktertrekk haha). Og dette innlegget er ikke ment som noe form for «skryting av hvor bra jeg er», og jeg mener selvfølgelig ikke at det er ingen andre enn høysensitive som kan være empatiske. Poenget er at jeg endelig kan akseptere at jeg er som jeg er, og vite at jeg har noe å bidra med til et fellesskap. Jeg ønsker at også du skal tenke over om det er en såkalt svakhet som du kan håndtere på en ny måte, og gjøre den om til en styrke. Alle er forskjellig, og alle har utrolig mange gode egenskaper. Husk at du har noe du er god på, som du kan bruke til å påvirke de rundt deg på en unik måte.

Reklamer
Gjør din svakhet om til din styrke

2 kommentarer om “Gjør din svakhet om til din styrke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s